Günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan yüz tanıma sistemleri temel olarak kişilerin yüz bilgileri aracılığıyla tanımlanmasına ve doğrulanmasına yaramaktadır. Yüz okuma sistemi fotoğraflardan, videolardan ya da gerçek zamanlı görüntülerden elde edilen bilgiler ışığında kişilerin yüz bilgilerinin tanımlanmasını ya da doğrulanmasını sağlar.
Yüz tanıma sistemi biyometrinin bir alt dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Parmak izi, iris, ses, retina gibi biyometrik özelliklere benzer şekilde yüz tanıma da zamanla gündelik hayatımıza girmektedir. Sağlık, eğitim, güvenlik, ulaşım gibi pek çok farklı sektörde faaliyet gösteren yüz tanıma uygulamaları, insan yüzünün anatomik özelliklerinin sayısal veriler haline getirilmesini sağlar.
Yüz Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?
Yüz tanıma sistemi insan yüzünün göz, burun, ağız, elmacık kemiği, çene gibi anatomik özelliklerinin birbirlerine olan mesafesi veya boyut ölçümleri baz alınarak oluşturulan matematiksel veriler ışığında çalışmaktadır. Örneğin, iki göz arasındaki mesafe, elmacık kemiği çıkıntısı, göz çukurunun derinliği, burun genişliği gibi etkenler, yüz tanıma işlemi sırasında baz alınmaktadır. Bir diğer deyişle yüzün matematiksel bir şablonu çıkarılmaktadır. Burada amaç, yüzü ayırt edici kılan belirgin özelliklerin tanımlanmasıdır.
Elde edilen matematiksel bilgiler yazılıma gönderilir ve buradaki veri tabanı ile karşılaştırılır. Yüz tanıma programları iki farklı şekilde çalışmaktadır: Bunlardan ilki tanılama ikincisi ise doğrulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüz tanılama işlemi, belirli bir veri tabanı içerisinde yer alan yüzleri, girilen yüz ile karşılaştırılmasını sağlar. Yüz doğrulama işlemi ise sisteme daha önceden kaydedilen yüz bilgisinin, girilen yüz bilgisine ait olup olmadığını onaylayan sisteme verilen isimdir.
Yüz Tanıma Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Yüz tanıma cihazları üstün teknolojinin kullanıldığı özel güvenlikli alanlar başta olmak üzere cep telefonlarımızda dahi kullanılmaktadır. Hayatımızın pek çok farklı alanına girmiş olan yüz tanıma teknolojisi alışveriş merkezlerinde, stadyumlarda, büyük ölçekli sınavlarda, havaalanı ve sınır denetimlerinde, mağaza deneyiminin iyileştirilmesinde, bankacılıkta, pazarlama ve reklam alanında kullanılmaktadır.
Günden güne gelişen teknoloji sayesinde gündelik hayatımızda daha fazla kullanım imkânı sunan yüz tanıma teknolojisi, sıklıkla personel giriş ve çıkışlarında, personelin takibinin gerçekleştirilmesi için de kullanılmaktadır. Böylece personel yönetimi temassız ve hijyenik koşullarda gerçekleştirilmiş olur. Aynı zamanda kriminal vakaların tespit edilmesi sırasında mobese kameraları aracılığı ile de kullanılan yüz tanıma, suçluların tanınması ve yakalanması sürecinde de kolluk kuvvetlerinin sıklıkla kullandığı teknolojiler arasında yer almaktadır.
Yüz Tanıma Cihazı Avantajları
• Hızlı: Yüz tanıma gelişmiş teknolojisi sayesinde, binlerce kullanıcının içerisinde bulunduğu veri tabanından ilgili yüz bilgisini saniyeler içerisinde elde edebilmektedir. Yüz tanımasını gerçekleştiren kameranın önünde durmak, yüz tanıma işleminin gerçekleştirilmesi için yeterlidir.
• Pratik: Yüz tanıma cihazı olarak kullanılan kamera, tablet, telefon gibi teknolojik ekipmanlar, günümüzde kolaylıkla elde edilebilen materyallerdir. Aynı zamanda pratik kullanıma imkân verirler.
• Hatasız: Saç, sakal, maske, şapka, gözlük gibi insan yüzünü değiştiren materyal ya da aksesuarlar yüz taraması işleminin gerçekleştirilmesine engel teşkil etmemektedir.
• Parola ya da kart kullanmaya gerek kalmaz: Yüz tanıma sistemleri sayesinde giriş-çıkış işlemleri sırasında basılı kart ya da parola kullanmaya gerek duyulmamaktadır. Böylece parola unutmalarına ve kart kaybolmalarına karşı önlem alınabilmektedir.
• Geleceğin teknolojisi: Yüz tanıma teknolojisinin gelecekte çok daha yaygın hale gelmesi planlanmaktadır.