Biyometri Nedir?

04 Nisan 2022

Hemen hemen hepimizin başına gelmiştir; ehliyet, kimlik kartı ve pasaport için biyometrik fotoğraf istenir. Peki biyometri nedir? Biyometri, en kısa tanımıyla, insanların fiziksel ve davranışsal özelliklerinin ölçümlenebilir hale getirilmesidir. Parmak izi, avuç izi, iris, yüz, retina, DNA gibi bedensel özellikler fiziksel biyometriye örnek olarak gösterilirken, yürüme, imza, klavye vuruşları gibi özellikler de davranışsal biyometrinin alanına girmektedir. Biyometrik özellikler kişiye özeldir. Yani bu da demek oluyor ki dünyada yaşayan her insanın parmak izi, farklı yapıya sahiptir. Bu farklı yapı, insanları tanımlarken ve birbirlerinde ayırt ederken işimizi kolaylaştırır. Biyometrik fotoğraf tam da bu yüzden istenmektedir. Kişinin yüzünü makineler tarafından algılanabilir hale getirmek, ana amacı oluşturmaktadır. 

Biyometrinin iki ana hedefi bulunur: bunlardan ilki kimlik tanımlama, ikincisi ise kimlik doğrulamadır. Kimlik tanımlamanın amacı, biyometrik bilginin kime ait olduğunu belirlemekken, kimlik doğrulamanın amacı ise biyometrik bilgiye sahip olan kişinin, gerçekten iddia edilen kişi olup olmadığını tespit edebilmektir. Biyometrik veri kopyalanamaz, çalınamaz ve kişiye özel olması sebebiyle tercih edilmektedir. Parmak izi, iris ve yüz tanıma gibi biyometri türlerinin özel güvenlik gerektiren tesislerde kullanılmasının temel amacı budur.

Biyometrik Sistemlerin Özellikleri Nelerdir?

Biyometrik sistemlerin özellikleri hakkında konuştuğumuzda karşımıza önemli bir takım püf noktaları çıkmaktadır. Biyometrik geçiş sistemleri hayatımızın pek çok alanında günden güne artan bir oranda karşımıza çıkmaktadır. İş hayatında, hastanede, okulda, kritik öneme sahip tesislere giriş ve çıkışlarda biyometrik güvenlik sistemleri sıklıkla kullanılmaktadır. Temassız iris ve yüz tanıma sistemleri, direk temasın mümkün olmadığı laboratuvar gibi kritik alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Biyometrik sistemlerin yüksek tanıma kapasitesi yapay zekanın gelişmesi ile birlikte o kadar artmıştır ki, kritik alanlara giriş çıkışlarda kişilerin kullandıkları gözlük, maske gibi aksesuarlar, biyometrik eşleşmeyi etkilememektedir.

Kimlik doğrulama, biyometrik güvenlik sistemlerinde başat rolü oynamaktadır. Daha önceden sisteme girilen parmak izi, avuç izi, iris ve yüz gibi biyometrik bilgiler, girilmesi istenen bölgeye ya da tesise giriş yapılırken, biyometrik okuyucu cihazlar tarafından taranır. Bu sayede sistemde yer alan bilgi ile tesise giriş yapmak isteyen kişinin kimliği eşlenir ve biyometri cihazı ile entegre olarak çalışan kapı ya da turnikeler açılır. Kimlik doğrulama sistemi pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Özellikle bankaların uzaktan kimlik tespiti yöntemleri, kimlik doğrulamaya örnek olarak gösterilebilir.

Biyometri Kullanan Uygulamalar Nelerdir?

Biyometri kullanan güvenlik uygulamaları toplumsal barış ve huzurun tesisinde, kriminal uygulamalarda, kalabalık alanlarda güvenliğin tesis edilmesinde, kritik öneme sahip tesislere girişlerde ve gündelik hayatımızı kolaylaştıran pek çok uygulamada sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Güvenliğin sağlandığı tüm bu süreçler içerisinde parmak izi okuyucu, yüz tanıma cihazı, iris tanıma cihazı gibi biyometrik özellikleri saptayan teknolojiler kullanılmaktadır. Bu teknolojiler, insan vücudunun değiştirilemez ve kendine has biyometrik özelliklerini sayısal veriler haline getirmeye yararlar.

Biyometri kullanan güvenlik uygulamaları arasında yer alan HOLISTIKA ABIS (Automated Biometric Identification System), sivil ve kriminal özelliklere uygun yapısı ile parmak izi, ayak izi, avuç izi, iris ve yüz tanıma sistemlerini kendi içerisinde kayıt altına alma ve sorguya gönderebilme özellikleri ile pek çok farklı amaç için kullanılabilmektedir. %99.9 eşleşme algoritması, kolay kullanılabilir arayüzü, multi biyometri kullanabilme kabiliyeti ile HOLISTIKA ABIS, hükümetler tarafından kriminal suçların çözümünde, ulusal kimlik yönetimi, vatandaşlık işlemleri ve sivil alanda erişim kontrolünün sağlanmasında sıklıkla kullanılmaktadır. Siz de ihtiyaç duyduğunuz biyometrik cihazları incelemek için ürün sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.

En Çok Okunan

Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla
Daha Fazla

En Çok Okunan