Çerez Politikası

ÇEREZ AYDINLATMA METNİ

 

1.     GENEL

 

Papilon Savunma Teknoloji ve Ticaret A.Ş. (“Papilon”, “biz” veya “Şirketimiz”) olarak https://papilon.com.tr/tr/ adresinde yer alan websitemize (“Websitesi”), mobil uygulamalarımıza, elektronik platformlarımıza ve diğer uygulamalarımıza ve size gönderdiğimiz elektronik posta iletilerine veya reklamlara erişim sırasında kullanıcıların bilgisayarına, cep telefonuna, tabletine veya erişim için kullanılan diğer cihazlarına belirli verilerin kaydedilmesini ve toplanmasını sağlayan çerez veya piksel tag, flash cookies ve web işaretçileri gibi benzeri teknolojiler kullanabiliriz.

 

İşbu Politika’da Papilon tarafından kullanılabilecek çerez ve benzeri teknolojileri ifade etmek üzere “çerez” ifadesi kullanılmıştır.

 

İşbu Çerez Aydınlatma Metni’nin amacı, internet sitemizde kullanılan çerezlerin cihazınıza yerleştirilmesi aracılığıyla otomatik yolla elde edilen kişisel verilerin işlenmesine ilişkin olarak, hangi amaçlarla hangi tür çerezleri kullandığımızı ve bu çerezleri nasıl yönetebileceğiniz hakkında sizlere bilgi vermektir.

 

İnternet sitemizde kullandığımız, zorunlu çerezler haricindeki çerezler için, kullanıcıların açık rızaları alınmakta ve istedikleri zaman rızalarını değiştirebilme olanağı sağlanmaktadır. Kullanıcılar çerez yönetim paneli üzerinden, internet sitemizde kullanılan çerez çeşitlerini görebilmekte ve Zorunlu Çerezler dışında kalan tüm çerezler için “açık” veya “kapalı” seçenekleri ile tercihlerini belirleyebilmektedirler. Yine bu panel üzerinden kullanıcılar tercihlerini her zaman değiştirebilmektedirler.

 

Çerezler aracılığı ile kullanıcıların kişisel verilerinin toplanması mümkün olmakla birlikte, çerezler aracılığıyla toplanan her türlü veri kişisel veri niteliği taşımayabilecektir. Çerezler aracılığıyla elde edilen verilerin Türk Hukuku çerçevesinde kişisel veri niteliğinde olması halinde, Kişisel Verilerin Korunması adresinde yer alan Kişisel Verilerin Korunması Politikamızın hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Bu kapsamda, kişisel verilerinizin nasıl işlenebileceği ve bu kapsamdaki haklarınızı nasıl kullanabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için Kişisel Verilerin Korunması Politikamızı da okumanızı tavsiye ederiz.

 

2.     ÇEREZ TÜRLERİ

 

Çerezler süre bakımından veya ait oldukları alan adına göre kategorize edilebilmektedir.

Çerezler, süre bakımından sınıflandırılmaları durumunda, “oturum çerezleri” ve “kalıcı çerezler” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır:

a.     Oturum çerezleri: Oturum çerezleri, Websitesinin veya Papilon’un diğer uygulama veya ortamlarının ziyaret edildiği her bir oturumda kullanılır ve Siteden veya uygulamadan çıkılmasıyla birlikte kendiliğinden silinirler.

b.     Kalıcı çerezler: Kalıcı çerezler, önceden belirlenen sabit bir süre boyunca erişim sırasında kullanıcı tarafından kullanılan bilgisayar veya diğer cihazlara kaydedilir ve oturum veya uygulama kapandığında kendiliğinden silinmez. Kalıcı çerezler birden fazla oturumda kim olduğunuzu hatırlamamız gerektiğinde kullanılır.

 

Çerezler ait oldukları alan adına (domain) göre sınıflandırılmaları durumunda ise ilişkili taraf çerezi ve üçüncü kişi çerezi olmak üzere ikiye ayrılır:

a. İlişkili taraf çerezi: İlişkili taraf çerezleri, ziyaret edilen alan tarafından yerleştirilen çerezleri ifade eder.

  1. Üçüncü kişi çerezi: Üçüncü kişi çerezleri, ziyaret edilen farklı bir alan tarafından yerleştirilen çerezleri ifade eder. Ziyaret edilen alan dışındaki kişilerin, ziyaret edilen alan üzerinden kullanıcı cihazına çerez yerleştirmeleri durumunda üçüncü kişi çerezi söz konusudur.

 

3.     ÇEREZLERİN KULLANIM AMAÇLARI

 

Papilon olarak Websitesi ve diğer internet sitelerimizde, platformlarımızda, uygulamalarımızda, reklam ve iletilerimizde kullandığımız çerezlerden, aşağıda belirtilen amaçlar ile faydalanabilmekteyiz:

  1. Operasyonel amaçlı kullanımlar: Web sitesi ile diğer sitelerimizin, platformlarımızın, uygulamalarımızın veya hizmetlerimizin denetim ve güvenliği için gerekli görülen çerezleri kullanabiliriz. Operasyonel amaçlar için kullanılan çerezlere örnek olarak internet sitesi, uygulama ve platformlarda yer alan fonksiyonlardan yararlanılmasına olanak tanıyan teknolojiler ile bu mecralardaki düzensiz davranışları tespit etmek için kullanılan çerezler gösterilebilir.
  2. İşlevselliğe yönelik kullanımlar: Web sitesi ile diğer sitelerimizin, platformlarımızın, uygulamalarımızın veya hizmetlerimizin kullanımını kolaylaştırmak veya bunları kullanıcılarımız için özelleştirmek amacıyla gerekli çerezleri kullanabiliriz. İşlevsellik amacıyla kullanan çerezlere, kullanıcı bilgilerini ve tercihlerini hatırlamamızı sağlayan teknolojiler örnek gösterilebilir.
  3. Performansa yönelik kullanımlar: Web sitesi ile diğer sitelerimize, platformlarımıza, uygulamalarımıza veya hizmetlerimize ilişkin performansın artırılması ve ölçülmesi amacıyla da gerekli çerezleri kullanabiliriz. Bu amaçla kullanılan çerezlere örnek olarak; kullanıcıların internet sitelerimizi, uygulamalarımızı, platformlarımızı ve hizmetlerimizi nasıl kullandığını anlamamızı ve kullanıcı davranışlarını analiz etmemizi sağlayan çerezler ile gönderdiğimiz iletiler ile etkileşime geçilip geçilmediğini anlamamıza imkân veren teknolojiler gösterilebilir.
  4. Reklam amaçlı kullanımlar: Papilon’a veya üçüncü kişilere ait internet sitesi, platform ve uygulamalar üzerinden, kullanıcıların ilgi alanlarına yönelik reklam ve benzeri içerikleri iletmek amacı ile ilişkili taraf çerezleri ve üçüncü kişi çerezleri kullanabiliriz. Reklam amaçlı kullanımlara örnek olarak, reklamların etkinliğini ölçen çerezler ile belirli bir reklama tıklanıp tıklanmadığını veya reklamın kaç kere görüntülendiğini gösteren çerezler gösterilebilir.

 

4.     ÇEREZLERİ REDDETME VE SİLME

 

Çoğu tarayıcı varsayılan olarak çerezleri otomatik olarak kabul etmeye ayarlıdır. Ancak, kullanıcılar diledikleri zaman tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezleri reddedebilir veya silebilir. Ayarların değiştirilmesi yöntemi kullanılan tarayıcıya göre değişmekte olup, çerezlerin nasıl devre dışı bırakılabileceğinin kullanılan tarayıcıya ilişkin hizmet sağlayıcıdan öğrenilmesi gerekmektedir. Genellikle aşağıda belirtilen yöntemlerle çerezleri reddedebilirsiniz:

  • tarayıcınızın ayarlarını çerez aldığınızda bildirecek şekilde değiştirmek,
  • mevcut çerezleri devre dışı bırakmak,
  • tarayıcınızı otomatik olarak çerezleri reddedecek şekilde ayarlamak.

Çerezlerin devre dışı bırakılması durumunda Websitesi ve diğer internet sitelerimiz, uygulamalarımız, platformlarımız veya hizmetlerimizin bazı özelliklerinden yararlanmanız mümkün olmayabilir.

İnternet sitemizde yer alan ikona tıklayarak istediğiniz anda çerezlere ilişkin tercihlerinizi değiştirebilirsiniz. Çerez yönetim panelindeki butonları tercihinize göre açık veya kapalı konuma getirerek “Ayarları kaydet” butonuna tıklayınız. Ayarlarınızı etkin hâle getirmek için sayfayı yenileyiniz. 

Bunun yanı sıra, tarayıcı ayarları aracılığıyla da kısmen kontrol sağlanabilmektedir. Sık kullanılan tarayıcılarda çerezlerin yönetimine ilişkin bilgilere aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla erişebilirsiniz:

 - Google Chrome (https://support.google.com/accounts/answer/61416?co=GENIE.Platform%3DDe sktop&hl=en)

5. YETKİLİ HİZMET SAĞLAYICILAR

 

Papilon olarak Websitesi, platformlarımız, uygulamalarımızın ve hizmetlerimizin yürütülmesi ve tanıtımı hususlarında tarafımızca yetkilendirilen bazı hizmet sağlayıcılardan yardım alabiliriz. Şirketimizin yetkilendirdiği bu hizmet sağlayıcılar da kullanıcıların bilgisayarına ve diğer cihazlarına çerezler ve benzeri teknolojiler (üçüncü kişi çerezleri) yerleştirebilir ve kullanıcı cihazını tespit etmeye yönelik IP adresi, benzersiz tanımlayıcı (unique identifier) ve cihaz tanımlayıcı gibi bilgileri toplayabilir.

 

6.ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE AİT SİTE, ÜRÜN VE HİZMETLER

 

Websitesi ile diğer internet sitelerimiz, platformlarımız veya uygulamalarımız üçüncü kişilere ait internet siteleri, ürün ve hizmetlere ilişkin çeşitli linkler içerebilir. Söz konusu linkler, üçüncü kişilere ait çerez ve gizlilik politikalarına tabi olup, üçüncü kişiler ve üçüncü kişilere ait sitelerin Papilon’dan bağımsız olduğunun ve Papilon’un üçüncü kişilerin çerez ve gizlilik uygulamalarından sorumlu olmadığının farkında olunmalıdır. Link verilen internet sitelerinin ziyaret edilmesi durumunda, bu sitelere ait çerez ve gizlilik politikalarının okunmasını tavsiye etmekteyiz.

7. VERİ SAHİBİNİN HAKLARI

 

KVK Kanunu’nun 11’inci maddesi uyarınca kişisel veri sahipleri; kişisel verilerinin işlenip işlenmediğini öğrenme, işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme, verilerinin işlenme amacını ve amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme, yurt içinde veya yurt dışında verilerinin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme, verilerinin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde düzeltilmesini isteme, verilerinin işlenmelerini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde, silinmesini veya yok edilmesini ve düzeltme ve silme işlemlerinin verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme, işlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme, kişisel verilerinin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararının giderilmesini talep etme haklarına sahiptir.

Yukarıda belirtilen haklarınız ile ilgili şirketimize yazılı olarak başvurmanız halinde, talebinizin niteliğine göre en geç 30 (otuz) gün içerisinde tarafınıza ücretsiz olarak yanıt verilecektir. Ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde, Kurul’ca belirlenen tarifedeki ücret alınabilir.

6698 Sayılı Kanunun 11. Maddesi ile belirlenen haklarınızın kullanımına dair taleplerinizi;

• Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek yöntemlerle

ve/veya

• Açık, anlaşılır bir şekilde ve kimlik ve adres bilgilerini tespit edici belgeleri de ekleyerek, yazılı ve ıslak imzalı olarak iadeli taahhütlü posta yoluyla ya da noter kanalıyla, Mebusevleri Mah., Ergin Sk., No: 9, Çankaya / Ankara adresine iletebilirsiniz.


Bu hususların eklemesini ben ilave ettim. Teknik olarak incelenmesini rica ederim. KVKK açısından süreç bu şekilde yürütülmelidir.

Bu kısım hukuka aykırıdır. Kişi çerez politikasına açık rıza verirken özgür iradesi ile vermelidir. Bu ifade Zira siteye erişim için çerez duvarı konulması suretiyle çerezlere rıza verilmesi hususu hizmetin ön koşulu olarak ilgili kişiye dayatıldığı durumlarda çerez duvarının ilgili kişinin özgür iradesini sakatlaması söz konusu olabilecek ve bu durumda alınan açık rıza, geçerli bir açık rıza olmayacaktır. Bununla birlikte, her olay özelinde değerlendirme yapılması kaydıyla, ilgili kişilerin bir hizmeti elde edebilmeleri için çerez duvarı dışında belirli adil birtakım alternatifler sunulması söz konusu olabilecektir.

Teknik olarak bu hususun değerlendirilmesini rica ederim.

İlgili ekleme tarafımca sonradan yapılmıştır. Papilon web sitesi üzerinden de düzenleme olmalıdır. Eski çerez politikasından böyle bir imkan olmadığını anlıyorum. Netleştirebilir miyiz lütfen.

Bu hususta sorumluluk noktasında önem teşkil etmektedir. Şöyle ki;

internet sayfasına üçüncü taraf çerezlerin yerleştirildiği durumlarda, hem internet sitesi sahibi hem de üçüncü taraf, kullanıcıların çerezler hakkında açık bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamak ve rızalarını almakla yükümlüdür. Uygulamada, kullanıcıyla bağlantı kurulması noktasında daha az doğrudan kontrol sahibi olan bir üçüncü tarafın bunu başarmasının daha zor olduğu açıktır. Kullanıcıların endişe veya şikâyetleri için tespit edebildikleri veya ilişkide bulundukları kişi olan internet sitesini işleten şirkete başvurmalarının daha muhtemel olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu nedenle birlikte çalışmanın her iki tarafın da menfaatine olacağı değerlendirilmektedir. Çerez yerleştirmek isteyen üçüncü taraflar veya çerezlerin kullanılmasını gerektiren bir ürün sağlamak isteyenler, internet sitesi yayımcıları ile aralarındaki sözleşmeye bu konuda hüküm ekleyebilirler. Bu durum, üçüncü taraf çerezler hakkında aydınlatma yapmak ve rıza almak için uygun tedbirlerin alınacağına dair bir güvence sağlayabilir.